Sano EI ja ole energisempi kuin muut

Rajojen asettamisen taito. Taito, jota olen harjoitellut läpi elämäni kantapäidenkin kautta. Taito, jonka mestarillinen oppiminen vie kohti onnellisempaa elämää. Kun olen lopulta oivaltanut mitä rajojen asettaminen merkitsee ja millaista vapautta se tuo elämääni, en enää ymmärrä aikaa kun annoin toisten ihmisten kävellä ylitseni. Sanomalla EI saat onnellisemman elämän.

Miten rajat asetetaan, sanotaan EI ja saadaan elämään lisää energiaa?

Kuinka monta kertaa olet ollut stressaantunut asioista, joihin et voi vaikuttaa? Oletko kuullut itsesi sanovan kyllä eri tilanteissa – vaativat pyynnöt, väärät ihmissuhteet, aikaa vievät velvollisuudet? Oletko joskus toivonut, että voisit paeta elämästäsi ja velvollisuuksistasi?

Miksi osa meistä väsyy toistuvasti nykyiseen työtahtiin, ihmissuhteisiin tai elämän muille vaatimuksille? Mitä ne ihmiset tekevät toisin, jotka eivät uuvu? Onko niin, että näiltä toistuvasti uupuvilta ihmisiltä puuttuu kyky sanoa EI tai onko hallinnan tunne elämästä heikko?

Uupuvat ihmiset saattavat kokea itsensä tärkeäksi ja heillä on samaan aikaan riittämättömyyden tunne, joka patistaa työskentelemään aina vain kovemmin. Lopulta mikään ei riitä ja kyky hallita itseä tai työtehtäviä heikkenee ja ihminen uupuu. Tulee burnout.

Kun ihminen tuntee, että hänellä on kyky vaikuttaa elämäänsä ja hänellä on hallinta siitä mitä tapahtuu, hän on energinen ja kykenevä toteuttamaan paljonkin asioita. Heti kun tuo hallinnan tunne hiipuu, ihmisen kyky asettaa rajat heikkenevät, hän joutuu toisten vietäväksi ja siitä syntyy uupumuksen tunne. Ihminen, joka asettaa rajat, sanoo EI, hallitsee itse oman elämänsä. Silloin tulee tunne, että voit vaikuttaa, koet pätevyyttä, tunnet kuuluvasi osaksi laajempaa kokonaisuutta ja samaan aikaan tunnet riittävää itsenäisyyttä.

Tyypillisesti joudumme joustamaan asiakkaiden, esimiesten tai kollegoiden toiveiden mukaan. Voi olla, että olet tottunut miellyttäjä, pelkäät menettämistä, haluat menestyä tai et osaa asettaa omia rajojasi. Usein emme uskalla sanoa EI, koska pelkäämme että menetämme asiakkaita tai työpaikkamme. Se pelko tuo mukanaan tunnetta epäonnistumisesta, häpeää, sen pelkäämistä, ettei ole kykenevä hoitamaan asioitaan, laskujaan, tippuu yhteiskunnan ”normeista”. Silloin käy hiljalleen niin, että vältämme tilannetta kokonaan. Kun työnnämme asian sivuun, alamme kuitenkin tuntea ahdistusta ja vihaa, joka lopulta muuttuu kauan kestäessään uupumukseksi. Voimme käydä läpi nämä kaikki vaiheet tai voimme oppia tunnistamaan hetket, jolloin ryhdymme välttelemään tilanteita ja ne hetket, kun emme uskalla sanoa EI.

Kuvittele tärkeä projekti töissä, jossa asiakas haluaa sinun toteuttavan työn aikataulussa, jonka tiedät olevan mahdoton. Yrität selittää, kuinka se ei ole mahdollista mutta suostut lopulta asiakkaan ehtoihin, koska hän ei halua hyväksyä oman ehdotuksensa mahdottomuutta. Asiakas sanoo: ”en ymmärrä mikä ongelma tässä on, voit tehdä sen, pystyt siihen varmasti.” Sinä kerrot, että on ongelma, kun aikataulussa ei ole jouston varaa. Asiakas sanoo: ”Jos sinä et tee tätä, löydän varmasti jonkun toisen, joka tekee. Jos haluat tästä hyvän referenssin, sinä varmasti keksit keinot.”

Et voi välttyä siltä tunnekiehunnalta, joka asia saa sinussa aikaan. Voit kuitenkin ottaa reaktiosi haltuun ja muistaa, että et voi vaikuttaa toisen käytökseen, ellet ensin vaikuta omaasi.

Vaikeinta EI:n sanomisessa asiakkaille tai esimiehille on usein toisen reaktion kohtaaminen tai sen kuvitteleminen. On usein helppo hyökätä, kohdata reaktio reaktiolla. Se ei silti ole tarpeellista. Kun sanot EI, muista että sinulla on aina kaksi tietä. Toinen tie vie lopputulokseen jossa toinen myöntyy sinun ehtoihin. Toinen tie vie lopputulokseen, jossa ette teekään yhteistyötä yhdessä. Paras kenraali on se, joka ei koskaan taistele, sanoi kiinalainen mestari, kenraali, Sun Tzu.

Kun haluat sanoa uupumukselle EI, älä anna näiden asioiden ohjaavan päätöksiäsi:

- Miellyttämisen halu

- Menettämisen pelko

- Uskalluksen puute

- Omien rajojen unohtaminen

- Menestymisen pakko väsymyksestä huolimatta

Ota haltuun nämä asiat elämässäsi:

- Lepo

- Uni

- Ruokailu

- Liikunta

- Sosiaaliset suhteet

- Tunne-elämäsi

- Ajatusmaailmasi

- Kiitollisuus

- Luottamus

- Empatia

- Omat rajat

- Kyky sanoa EI ja kyky valita mille sanot KYLLÄ

- Meditointi ja mielen avartaminen

Kun et suostu jatkuviin epämääräisiin pyyntöihin tai liian vaativiin odotuksiin, saat hallinnan tunteen elämääsi takaisin. Ja jos olet uupumuksen partaalla, ryhdy kertomaan itsellesi tarinaa, joka vahvistaa sinua. Tämä voi olla vaikea hahmottaa uupumuksen keskellä. Mutta kun mielesi vapautuu kertomaan sinulle uupumuksesta tarinaa, joka tukee kasvuasi, pääset eteenpäin. Jos tämä kohta tuntuu haastavalta, ota yhteyttä niin kerron sinulle lisää.

Elämme täällä vain nyt, sinulla on täysi oikeus elää juuri sinunlaistasi elämää ja irtautua asioista, jotka uuvuttavat sinua. Varjele omaa energiatasoasi. Aina.


Kirja: "Opi sanomaan EI. Aseta rajat ja voi hyvin." ilmestyy Fitran kustantamana 01/2018.

image-asset-14.jpeg
Edellinen
Edellinen

Yrittäjä, palaudutko kuin huippu-urheilijat?

Seuraava
Seuraava

Opas taitojen opetteluun